Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2011 15:11 - Данка Тодорова: Всеки трябва да има по едно пристанище там, където е или иска да бъде
Автор: dara33 Категория: Други   
Прочетен: 2278 Коментари: 0 Гласове:
0



Данка Тодорова е автор на стихосбирката "Светът наопаки" (1996) и "Малкият Дино Дони и неговите приятели" (2011). Носител на първа награда на конкурса за учителско творчество за Варна и региона с цикъла "Есенни етюди". Има издадени книги в Германия. Член е на СНБП във Варна. 
 

ОЧИТЕ
 

Никога не са същите.
Сънуват в синьо и зелено.
Знаят истината.
Тръгват си сами - понякога.
Очите никога не са същите.

 

Коя е Данка Тодорова? Немски или български писател сте и защо на места пише, че сте немски писател? В крайна сметка Вие сте преди всичко българка, автор на български книги, разбира се и на книги на немски език, но си оставате преди всичко български творец живеещ зад граница?

 

Разбира се, има много примери в българската литература на творби, които са писани извън България. Сещам се за Петко Славейков, който е списвал Македония и после е пренасял всичко с ракитени кошове до България.

 

Родена сте в България, а живеете в Германия, по-точно в градчето Карлсруе. Имате няколко книги зад гърба си, отличия, много пътувания и срещи…Други книги са предстоящи. Къде се чувствате най-добре госпожо Тодорова?

 

Навсякъде се чувствам добре…Когато човек е на правилния пьт и има възможност да избира къде да живее и твори, домьт е там, където е сърцето.

 

Бихте ли споделили малко повече за себе си? Нещо, което с никой не сте споделяли, нещо интересно, любопитно, което би позволило на читателите да надникнат в тайните кътчета на сърцето ви?

 

Благодаря много Лили, за възможността да споделя. В романа ми „Врата към обичта“ могат да се открият част от моите преживявания с двамата италианци Леонардо и Гуидо. Романът се очаква да излезе скоро на българския пазар, след като преди една година излезе на световния пазар.

 

Пишете и за деца, и за други възрасти чудех се кое повече надделява във вас като творец? Може би това да творите за деца е по-голямата Ви слабост?

 

Децата са малки любопитковци и големи експериментатори. Да се запазят и развиват тези качества е не само задача на родителите, но и на писателите.

 

Липсва ли ви България? Къде е нейното място в живота ви?

 

Моето поколение е гранично поколение. Изживяла съм полета в космоса на Гагарин, Перестройката, срама, че не съм оставена да изкажа мнението си, защото носех червена връзка. И като учител не можех да се насладя на фреските на Бачковския манастир и на иконата в Троянския манастир...Атмосферата в семейството ми, усмивката на майка ми и свирнята на баща ми не бих заменила за нищо на света.

 

Г-жо Тодорова, според вас интернет в помощ ли е на младото поколение, или повече са вредите от него? По този въпрос се водят доста дискусии, факт е, че децата посягат от ранна възраст към компютъра, а това носи и доста последствия…Колко е важна книгата за децата?

 

Сетивните възприятия са онези, които се развиват и трябва да се развиват от ранна възраст. Една хубава детска книжка може да допринесе това. За деца се пише като за възрастни, даже по трудно. Всичко трябва да е хубаво, на място, с красиви картини, добро отпечатване, и разбира се качеството си има своята цена.

 

Как виждате ролята на детската литература в съвременното глобално общество на общуващи през нет-пространството хора ?

 

Хубави книги за деца е имало и ще има. Близкият свят, семейство, приятели са много важни, за да се възпита изобщо любов към хубавата илюстрирана детска книжка.

 

Вие сте една слънчева жена, как успявате да се съхраните като човек? Каква е тайната на вдъхновението ви?

 

Имам много любими места в България. Природата е тази, която ме зарежда с енергия, успокоява ме със своята красота и ми дава ново вдъхновение. Има една полянка в Родопите, която е мое любимо пристанище. И както един приятел писател казва, всеки трябва да има по едно пристанище там, където е или иска да бъде.

 

Според вас кое или какво прави хората щастливи, осъзнати и изпълнени с порив към действие?

 

Човешката природа е несъвършена. Ние се учим цял живот, в който самоусъвършенстването на отделния човек има много голяма роля. Някой от тези теми са засегнати и в романа ми, който скоро ще се появи на българския пазар“Врата към обичта“. Разбира се книгите спасяват човешката душа. Който чете, има много развити представи за света и хората. Децата са утрешни възрастни.

 

Вашите бъдещи творчески планове…

 

Немският Дино тръгва от септември на път из провинция Баден-Вюртемберг. А следващата година сме заедно с други автори на културният Евент коку в провинция Райнхесен във Франкфурт през Април 2012.

 http://www.rodinabg.net/?action=news&id=1294




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dara33
Категория: Изкуство
Прочетен: 156046
Постинги: 64
Коментари: 40
Гласове: 499
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031